Το Corfutvnews αναδημοσιεύει ένα άρθρο του Γ. Καλαϊτζόγλου, ο οποίος πλέον δεν είναι μαζί μας, αφιερωμένο στην αυριανή εορτή της Παναγίας.
«Τα Εισόδια Της Παναγίας (Εσόδια έλεγαν στο χωρίο) είναι μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους και την γιορτάζουμε την 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Την λέμε και εορτή της Πολυσπορίτησσας ή και της Μεσοσπορίτησσας.
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΑΓΓΕΛΙΑΣ
Καταχώρισε τώρα και τη δική σου αγγελία εύκολα, γρήγορα, απλά και κυρίως, εντελώς δωρεάν !!
Το Έθιμο
Στην Κέρκυρα από τα πολύ παλιά χρόνια την ημέρα αυτή μαγειρεύουμε τον Πολύσπορο ή πολυσπόρια όπως λέμε αυτό το φαγητό. Είναι ένα αρχαιοελληνικό έθιμο για χάρη της θεάς Δήμητρας, Θεά της γεωργίας.
Πριν πούμε σχετικά για το φαγητό θα ήθελα να κάμω μια διευκρίνιση, γιατί πολλοί (ειδικά μη Κερκυραίοι) έχουν κάμει στο παρελθόν ένα μπέρδεμα. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι για τον Κερκυραίο είναι ένα κανονικό φαγητό και δεν έχει καμία σχέση με τα Βάρβαρα ή τα κόλλυβα ή τα σπερνά.
Η Συνταγή (από την γιαγιά μας)
Υλικά: όλα τα γνωστά όσπρια …
- Σιτάρι
- Φασόλια (άσπρα-μπραμπουνοφάσουλα-μαυρομάτικα –κλπ, όλα τα είδη)
- Καλαμπόκι
- Ρεβίθια
- Λαθίρια (είναι τα λαθούρια)
- Κουκιά
- Μπιζέλια
- Φακές
Θέλει λίγο προσοχή στις ποσότητες. (Από πολύ λίγο οι φακές και τα κουκιά για να μη μαυρίσει το ζουμί.)
Μαγείρεμα
Πρώτα αρχίζουμε να μουσκεύουμε τα όσπρια –όσες μέρες απαιτούνται για το κάθε είδος. (Περισσότερες μέρες θέλουν τα καλαμπόκια, το σιτάρι και τα κουκιά).
Το μαγείρεμα γίνεται την παραμονή της γιορτής, 20 Νοέμβρη.
Αρχίζει λοιπόν το μούσκεμα των σκληρών (καλό θα ήταν κι από 2-3μέρες πριν).
Τα βράζουμε σε νταβά (μεγάλη κατσαρόλα) μονό με νερό και αλάτι.
Βράζουμε πρώτα τα πιο σκληρά όσπρια (καλαμπόκι, σιτάρι κλπ) και μετά σταδιακά βάζουμε μέσα και τα άλλα.
Όταν βράσουν καλά, σερβίρονται με λίγο από το κατανόστιμο ζουμάκι τους, σε βαθύ πιάτο, με λάδι νιό (νέο) και λεμόνι και λίγο μαυροπίπερο από πανου. Φρέσκο μοσχοβοληστό ψωμί φτιαγμένο με το χέρι στο σπίτι και ντόπιο κρασί σε κούπα.
Μαζεύεται όλη η οικογένεια και αρχίζει το φαγητό. Αν θέλουμε μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με αλλά διάφορα συνοδευτικά ανάλογα με τα γούστα της οικογένειας. (Εμένα μου αρέσουν τα καλαμαράκια τηγανιτά, γιανογιές (ελιές) ντόπιες και φέτα ή και κεφαλοτύρι).
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!…
Όλο το χωριό στο πόδι. Οι κατσαρόλες με τα ξύλα και την πυροστιά παίρνουν φωτιά! Να συμπληρώσω ότι στο χωριό υπάρχει το έθιμο, για το καλό όπως έλεγαν, να δίνει ο ένας στον άλλο».
Αύξησε τις πωλήσεις σου από σήμερα με την SMARTERweb
Δημιουργούμε το e-shop σου και ξεκινάς αμέσως να κάνεις πωλήσεις 24/7
The post Κέρκυρα: «Ο Πολύσπορος» ή «Τα Πολυσπόρια», το έθιμο και η συνταγή». appeared first on Κέρκυρα Corfu TV News.
Κάντε click να δείτε το άρθρο απ’ ευθείας από την πηγή του: Κέρκυρα: «Ο Πολύσπορος» ή «Τα Πολυσπόρια», το έθιμο και η συνταγή».